Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever. Del 4


I detta avsnittet ska jag gå igenom hela kedjan av åtgärder vi har gjort i avsnitt 1 – 3. Ni behöver en dator med Windows XP, Windows Vista, Windows 7 eller Windows 10 som operativ system. Hårdvarukraven är minimum 2 gb internminne/ramminne, helst 4 gb eller mer,  100 gb ledigt hårddiskutrymme på C:, skärm, tangentbord, nätverksåtkomst via nätverkskort eller WiFi och Internet. Det kan vara en dator av äldre modell, bara den uppfyller hårdvarukraven. Du kan också använda en gammal laptop med samma hårdvarukrav. Obs! Efter installation kommer datorn alltid att vara aktiv, så är det en laptop måste den ha strömaggregatet kopplat till vägguttaget.

Innan vi laddar ner programmet, skapar vi en mapp/katalog på C: där hela installationen ska ligga. Ni väljer själv namn på mappen, mitt förslag är att den heter webbportal. Väljer ni min standard så blir sökvägen C:\webbportal . När du är klar med detta, så öppnar du del 1 i serien av avsnitt och fyller i registreringsformuläret. https://digitalskola.wordpress.com/2016/02/01/skapa-digitala-lektioner-tillsammans-med-dina-elever-del-1/ När du registrerat dig får du tillgång till länken där du kan ladda ner filen med programmet. Detta är en zip fil med alla ingående komponenter. Filen är virusgenomsökt. Har du redan registrerat dig, så gå till mejlet du fått, så finns länken där. Efter du laddat ner zip filen, kopierar du in denna i mappen du skapade, C:\webbportal. Nu ska du packa upp filen. Du behöver inte använda något unzip program då windows som standard har ett sådant. Du höger klickar på filen som heter liferay-portal-tomcat-6.2-ce-ga6.zip och väljer ”Extrahera alla..” i menyn som dyker upp.

2016-02-08 (1)

Använd standard inställningarna som finns i nästa fönster, se bild nedan, och tryck på extrahera.

2016-02-08 (2)Uppackningen av zip filen kommer att ta en god stund, så ha tålamod.

Både nedladdning och uppackningen av zip filen är beskriven i filmerna i avsnitt 2. https://digitalskola.wordpress.com/2016/02/02/skapa-digitala-lektioner-tillsammans-med-dina-elever-del-2/

När zip filen är uppackad, ska du starta upp webbportalen. Du måste ha Java installerat på din dator för att programmet ska fungera. Har du java runtime installerat sätter du variabeln JRE_HOME i system variablerna och pekar på biblioteket som java runtime finns i (ex C:\Program Files\Java\jre1.8.0_91). Har du inte tagit bort bocken framför raden ”Öppna mappen när filerna har extraherats” så ser det ut som i bilden nedan. Här dubbelklickar du på mappen ”liferay-portal-6.2-ce-ga6” och hamnar i nästa nivå i mappstrukturen. Här dubbelklickar du på mappen ”tomcat-7.0.62” och därefter på mappen ”bin”. I mappen ”bin” letar du upp batchfilen ”startup.bat” och dubbelklickar på den. Då startar webservern/servleten Tomcat, som i sin tur drar igång komponenterna i webbportalen. Du kan se hela kedjan i filmen nedanför bilden.

2016-02-10

I filmen ser du hur du gör för att starta webbportalen. Första gången du gör detta efter installationen ska du konfigurera systemet. När din standard webbläsare startar och visar bilden ”Basic Configuration” så låter du standardinställningarna vara som de är, det enda du väljer är om du vill installera ”sample data” eller inte. Jag väljer bort att installera detta i filmen då det blir en mängd data som kan störa annars. När du kommer till läget där du får välja lösenord är det viktigt att du väljer ett som du kommer ihåg, för annars kan du inte logga in i webbportalen senare. Efter att webbportalen är färdig och uppstartad, detta tar en bra stund då webbportalen innehåller många funktioner som startas upp, kan du bara låta den snurra på maskinen du installerat den på. Stänger du din webbläsare och vill nå den igen så skriver du in http://localhost:8080 i adressraden i din webbläsare och loggar in med e-post test@liferay.com och det lösenord du valde vid konfigurationen. Om du vill stänga ner webbportalen av någon anledning, så välj då att stänga den genom att gå till ”bin” mappen/ katalogen enligt beskrivning tidigare och dubbelklicka på filen ”shutdown.bat” så stängs applikationen ner.

I nästa avsnitt kommer jag att beskriva hur du konfigurerar den dator där webbportalen snurrar, så att du kan logga in i webbportalen från andra datorer i nätverket. Har du frågor om installationen, konfigurationen eller helt allmänt om installation, så kontakta mig på skolitskane@gmail.com. Du når registreringsformuläret här:  http://goo.gl/forms/gW0AYYXEdd Efter du registrerat dig får du en länk så att du kan ladda ner webbportalen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s