Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever. Del 1


Vill du skapa något nytt med dina elever? Något som triggar deras nyfikenhet och experiment lusta? Vara med i gränslandet mellan datoranvändning, applikationsutveckling och programmering utan att behöva skriva en rad kod? Något som övar logiskt tänkande, problemlösning, samarbete och ger både dig och dina elever en bättre och djupare digital kompetens. Detta är den första delen av en serie där du kommer att få lära dig installera och bygga en social webbplattform tillsammans med dina elever.

Intresserad, då går vi vidare. Jag måste redan nu nämna att detta kommer att kräva en hel del av både dig som lärare och av dina elever. Samtidigt kommer det också att ge kunskaper och färdigheter som ni alla kommer att ha nytta av i framtiden. Vad är nu detta då? Jo, ni kommer att lära er att installera och konfigurera webbplattformen där ni så småningom kommer att kunna skapa webbsidor, digitala lektioner, spara bilder, dokument, visa filmer och en massa annat. Kostar det något? Nej, eftersom produkten bygger på öppen källkod, så är den gratis att installera och använda. Dock krävs det en dator till vilken produkten laddas ner och ”installeras”.  Hela denna procedur kommer ni att få noggranna instruktioner om och full support till utan någon som helst kostnad.

Hårdvarukrav.

Du behöver en dator med minst 2 gb eller helst 4 gb internminne, 100 gb ledigt lagringsutrymme på c:, tangentbord, skärm och Windows xp, Windows 7 eller Windows 10. Den ska ha nätverkskort och vara ansluten till skolans nätverk och internet. Det går utmärkt med en äldre dator, då webbplattformen inte kräver så mycket av hårdvaran.

Så här börjar du.

Det är viktigt att du hela tiden involverar och informerar dina elever så att de verkligen känner att de är delaktiga i processen. Vill du, kan du ju först själv ladda ner och installera enligt instruktionerna som kommer i nästa avsnitt och därefter göra det tillsammans med eleverna.

Innan du laddar ner programvaran, så skapar du en mapp i roten på C: som du ger valfritt namn, tex webbportal. Det är här du senare ska installera programvaran. Registrera dig nedan, så får du tillgång till länken så att du kan ladda ner programmet.

Obs! Det kostar inget och du kommer inte att få någon reklam eller erbjudande för att du registrerar dig.

I nästa avsnitt får du veta hur du installerar, startar upp och konfigurerar programmet.

4 tankar på “Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever. Del 1

  1. Pingback: Digitala verktyg för lärande och digital kompetens | Pearltrees

  2. Pingback: Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever. Del 3 | Skola 2.1, att utveckla skolan med moderna digitala verktyg och program.

  3. Pingback: Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever. Del 4 | Skola 2.1, att utveckla skolan med moderna digitala verktyg och program.

  4. Pingback: Har du följt min artikelserie, ”Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever”? | Skola 2.1, att utveckla skolan med moderna digitala verktyg och program.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s