Att utnyttja den moderna mobilen som pedagogiskt verktyg. Kapitel 2


I detta avsnittet kommer jag att visa på ett konkret sätt att använda mobilen för att flippa lektionen. Givetvis kan du använda Pc, Mac eller surfplatta i stället, men då ser tillvägagångssättet annorlunda ut. Informationen finns på samma ställe, men du når den via andra vägar.

I detta exemplet utnyttjar jag funktioner som finns i webbplatsen GoEasy, vilket ni också kan göra om ni har registrerat er där. Här kommer ni att få ett testkonto som ni kan använda för att testa av, det jag beskriver. Först måste du ladda ner två appar till din mobil. Har du en telefon med Android som operativ, så går du till Google Play och laddar ner apparna Adobe Reader och Liferay Sync. Båda är gratis. Har du en iPhone, så går du till appstore och laddar ner samma två appar. Givetvis kan du även ladda ner apparna till din Android surfplatta eller iPad. När du installerat apparna, så öppnar du appen Liferay Sync och går till inställningar ( skiftnyckeln längst ner) och anger mobiltest@goeasy.se i fältet login, i fältet password skriver du in: test, i fältet Server skriver du in: http://goeasy.geliit.se. Högst upp till höger i fönstret ska det stå ”sign in”. Här trycker du och blir inloggad i GoEasy, se bild nedan. Klicka för att förstora den.

Screenshot_2014-01-28-13-41-21

Nu har du fått tillgång till dokumenthanteringen i GoEasy och kan se på mappar och dokument i din mobil. Nu bör det se ut som i bilden nedan.

Screenshot_2014-01-28-13-44-15

Nu klickar du på Mobiltest och hamnar på nästa nivå.

Screenshot_2014-01-28-13-52-45

Klicka på historia och nu ser du dokumentet Armfeldts Karoliner.pdf som du klickar på.

Screenshot_2014-01-28-13-50-28

Nu kan du få upp ett val, och då ska du välja Adobe Reader. I dokumentet finns nu länkar som du kan klicka på och då öppnar sig de olika sidorna som ingår i lektionen.

Detta sätt att arbeta och använda mobilen fungerar även med Google Apps, Google Drive, Microsoft Skydrive och Microsoft 365, men tillvägagångssättet är annorlunda och jag kommer inte att beskriva det i det här kapitlet.

Jag nämnde i början av kapitlet att man även kan använda surfplatta, PC och Mac. Surfplattan kan du dels använda exakt som mobilen, men den kan också användas som Pc och Mac.

Hur använder du då dessa? Starta valfri webb browser och gå till adress http://goeasy.geliit.se och logga in med den inloggning som jag beskrev tidigare. Tryck på länken ”logga in” högst upp till höger i ditt browserfönster och skriv in mobiltest@goeasy.se i e-postnamnfältet. I lösenordsfältet skriver du in: test och därefter trycker du på knappen ”Logga in”. Nu är du inloggad och för att komma till mobiltest, trycker du på länken Gå till i det nya vektygsfält som nu kommit till i ditt browserfönster. Här kommer fram en rullgardins meny där du väljer ”Mobiltest”.

När du nu har kommit till undersajten ”Mobiltest, väljer du fliken dokument och hamnar i Dokument arkivet. Här hittar du samma struktur som jag beskrivit tidigare. När du kommer fram till dokumentet, så klickar du på den lilla nedåtriktade pilen högst upp till höger i ikonen och väljer ”ladda ner” för att öppna dokumentet. Nedan finns bilder som beskriver stegen.

.Gå till Gå till dokument Skärmklipp Ladda ner dokument

I nästa kapitel beskriver jag hur du själv kan skapa en lektion för de smarta mobilerna.

Besvara gärna minienkäten nedan!

Annonser

3 thoughts on “Att utnyttja den moderna mobilen som pedagogiskt verktyg. Kapitel 2

  1. Ping: Flipped Classroom | Pearltrees

  2. Ping: Att utnyttja den moderna mobilen som pedagogiskt verktyg. Kapitel 2 - Blogg - goeasy

  3. Ping: Alt hjälpmedel | Pearltrees

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s