Att utnyttja den moderna mobilen som pedagogiskt verktyg. Kapitel 1


Har du problem med att eleverna använder sina mobiler under lektionerna? Känner du frustration över att eleverna är mer intresserade av sina mobiler än av dig och det du säger under lektionstid, eller du har kanske redan förbjudit användningen av dem? Hursomhelst så är du inte ensam om att ha problemet. Men egentligen behöver det inte vara ett problem, utan en möjlighet.

Dagens smarta telefoner är en dator och har samma eller större kapacitet än de stordatorer NASA använde vid den första månlandning 1969. Så varför inte låta eleverna använda dem som en integrerad del av dina lektioner? Om inte alla i klassen har mobil, så kan du alltid dela in i grupper med någon eller några mobilägare i varje grupp. Före lektionen har du förberett ett antal frågor som du lagt upp på mentimeter, detta oberoende om du håller en vanlig lektion med eller utan datorer, som eleverna får besvara vid givna tillfällen via mobilerna. Lägg in frågorna där du tycker att det känns naturligt att ställa dem. På det här viset får du en löpande statistik över hur eleverna tar till sig din undervisning.

Detta var ett exempel på hur mobilen kan användas som ett integrerat verktyg i lektionen, men givetvis kan även PC, Mac, iPad och Android plattor användas. I nästa kapitel kommer jag att ge dig exempel på hur du kan använda den till att flippa klassrummet.

Att blanda digitala verktyg med vanlig lärarledd undervisning kallas på engelska för blended learning.

Visst kan man ha åsikter om mobiler i skolan, men den ger så många möjligheter om den används på rätt sätt. Här några negativa åsikter om mobilen i skolan: http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/mobiltelefoner-i-klassrum-stor-undervisningen(4097506).gm#disqus_thread Artikel i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/helt-fel-att-tillata-mobil-i-klassrummet_8779856.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20140131

Här finns länkar till inlägg och bloggar om mobilen i skolan och undervisningen: http://www.kiltedteacher.com/2014/01/mobilforbud-i-skolan-borde-forbjudas.html

http://vilarvarandra.skolbloggen.se/2010/06/04/mobilen-i-undervisningen/

http://www.edu.fi/hitta_material/edubloggen/101/0/mobilen_som_verktyg_i_larandet?language=sv

1 thought on “Att utnyttja den moderna mobilen som pedagogiskt verktyg. Kapitel 1

  1. Ping: Att utnyttja den moderna mobilen som pedagogisk...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s