Enterprise social software även för skolan?


En av de heta trenderna inom näringslivet är Enterprise 2.0 eller som det också kallas Enterprise social software. Gartner rapport: ”By 2015, the 20% of enterprises employing social media beyond marketing will lead their industries in revenue growth”. Enterprise 2.0 är samarbetsverktyg för företaget som bygger på web 2.0 och sociala media verktyg. Fler och fler företag inför verktygen för att öka lönsamhet, produktivitet och samverkan i organisationen. Genom att skapa interna arbetsytor där grupper kan utväxla idéer och dokument tar man bättre vara på den kompetens man har och sprider kunskaper vidare igenom organisationen. Så här beskriver Wikipedia Enterprise 2.0:  http://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_2.0

Om man förstår att utnyttja den kraft som finns i sociala medier som Facebook, Google+ och MySpace, då kan man också förstå vilken kraft detta kan ge företag om det används internt och mot dess kunder.

Detta är ett koncept som absolut passar den nya skolan, skola 2.0, som håller på att byggas upp. Genom att använda Enterprise 2.0 mjukvara, bygger man ett socialt nätverk i skolan som uppmuntrar till kreativitet, samverkan och entreprenöriellt lärande, samtidigt som man tar till vara på den kompetens och kunskap som redan finns. Steget in i detta är inte så långt om man förstår de ingående komponenterna. Verktygen finns, tex Microsoft Sharepoint, IBM Connections, Yammer med flera. Det finns faktiskt en färdig lösning som innehåller alla funktionerna för att bygga Enterprise 2.0 i skolan och som samtidigt integrerar de administrativa funktioner som redan finns i verksamheten enligt filosofien, ”köp inte nytt, komplettera och utnyttja redan gjorda investeringar”.

Var entreprenöriell och inför nya metoder och verktyg i undervisningen. Våga göra nytt och skapa en skola som ligger i fas med tiden och ge eleverna de förutsättningar de behöver i sin framtida yrkesverksamhet. Utnyttja samma arbetsmetodik i skolan som eleverna sedan kommer att använda på sin arbetsplats. Artikel i CS.

Vill ni få mer information, föreläsning om Enterprise 2.0 eller utbildning i hur detta kan utnyttjas som metodik, så kontakta mig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s