Gör en analys före investering i IT projekt.


Hur många av er som har gjort investeringar i tex ”en till en” i skolan, har gjort en analys av detta innan ni gjorde investeringen? Enligt The Standish Group, ett amerikanskt företag som regelbundet granskar projekt från hela världen och ställer samman en rapport med det talande namnet ”The CHAOS Report” lyckas bara 32 % av alla IT-projekt. Visserligen är denna rapport från 2009, men har ändå stor relevans idag. En ”en till en” lösning är en stor investering och därför är det viktigt att den ger det resultat som man vill. Genom att utföra en analys, hittar man alla de fördelar investeringen ger och även de hinder som kan uppstå under projektets gång.

När man pratar om ”en till en” nämner man oftast de pedagogiska möjligheterna som man får och glömmer gärna bort att det finns andra effekter med detta. Idag ökar den administrativa bördan för läraren genom hanteringen av IUP, närvaro, kopiering av utbildningsmaterial, planering av lektioner, etc. Här finns en potential att rationalisera med hjälp av IT.

Jag har själv genomfört analyser för ett antal skolor med hjälp av en väl beprövad metod, med lyckat resultat. Analysen ger ett bra underlag för genomförandet av projektet och bidrar till en allmän medvetenhet om detta i hela organisationen, då det är en utvald grupp från denna som utför själva analysen.

Ett räkneexempel på hur mycket kopieringstid man kan spara om man inför ”en till en” på en skola. Vi antar att varje lärare använder ca 60 timmar per läsår på att kopiera material till sina elever. Genom att istället lagra materialet på en plats som eleverna kan komma åt via sin dator på Internet så kan du spara 35% av den tiden. Då lägger alltså läraren ner 65% av tiden till att kopiera. 60 * 65%=39 vilket ger 60-39=21, alltså får man en besparing på 21 timmar per lärare och läsår. Ni får själv räkna ut vad det blir i kr. Tänk på att då ta med de sociala avgifterna vid uträkningen. Detta är bara en av många inbesparingar man får fram genom analysen.

Jag hjälper gärna er med en analys av er IT investering. Ni ser att det finns stora möjligheter att spara både tid och pengar med en lyckad IT investering och i analysen blir ni medveten om vilka ”nyttor” projektet kan ha för skolan. Du når mig här.

1 tanke på “Gör en analys före investering i IT projekt.

  1. Pingback: Gör en analys före investering i IT projekt. | Digital kompetens | Scoop.it

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s