Den personliga lärmiljön!


Personal Learning Environment (PLE) #skolan #tankom #entillen kommer att få en större betydelse nu när utbildningen blir mer digital. Med community tänk och användning av sociala nätverk skapas nya processer som vidareutvecklar lärandet. Problemet idag är att den digitala lärmiljön blir splittrad då informationen finns på många olika platser och i olika format.

Genom att själv skapa sig en personlig lärmiljö i en portal eller på någon plats på Internet, samlar eleven ihop sina digitala informationskällor på ett och samma ställe. Kan han/hon dessutom dela med sig och/eller få informationen från andra, ökar effektiviteten i lärandet. Det gör också att fler kan återanvända informationen vid ett senare tillfälle om man tillsammans har samlat den  i tex en community. På det här viset skapas en kunskapsbank för framtiden.

På http://plesurvey.pbworks.com/w/page/4818467/FrontPage kan du läsa mer om PLE. På Wikipedia definieras PLE så här:  http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_Learning_Environment.

Ofta jämför man LMS med PLE vilket visas i det här dokumentet från Lunds Universitet.  http://bit.ly/ifYHdM

Jonas Hällebrand har också reflekterat över PLE på sin blogg: http://ikt-pedagog.blogspot.com/2010/03/personal-learning-environments-ple.html

Personligen tycker jag att det vore skönt att kunna samla ihop all den information man själv har skapat digitalt på ett och samma ställe, kanske inte fysiskt utan virtuellt och därifrån sköta uppdateringen av informationen i bloggar, wikis, youtube och twitter. Här har jag gjort ett exempel på hur detta kan se ut:  http://elevpc.promit.se/web/gernil/home

1 tanke på “Den personliga lärmiljön!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s