Introduktion till den digitala skolan.


Ett till ett #dafs, #entillen, #skolan, är idag den vanligaste trenden för digitalisering av skolan. Ca 168 kommuner håller på med något projekt kring detta och på Omvärldsbloggen finns flera artiklar. Ett till ett är inget unikt för Sverige utan trenden kommer utifrån och startade i delstaten Maine, USA, för snart 10 år sedan (2002). Men trots detta så ser vi inte att våra elevers resultat blir bättre, utan tvärtom.

En sak är säker, digitaliseringen av skolan kommer inte att fungera om man inte vet vad det innebär.

Rapport efter rapport visar på vikande elevresultat vid införandet av ett till ett och detta beror ofta på att lärarna inte har förstått hur de ska använda verktygen på ett rationellt sätt och vidareutveckla pedagogiken. Jag har tidigare skrivit om detta i Varför ser skolan ut som den gör? och Digital revolution. Fortbildning är nyckeln till framgång. Det räcker inte med en introduktionsutbildning när läraren får sin dator, utan måste fortsätta med kontinuitet.

Leverantörerna av 1 till 1 koncepten erbjuder ofta utbildning av lärarna i paketet. Hur kvalitén på denna utbildning är beror oftast på ambitionen från utbildaren. Det kan variera från enkel utbildning i Google Apps, till mer sofistikerad pedagogisk utveckling. Men det viktigaste är inte detta utan vad som händer sedan. Nu måste man skapa en utvecklingsplan, så att inte 1 till 1 blir ett nytt ITIS. Det är inte lätt för läraren att efter en kort introduktion ge sig i kast med de digitala verktygen. Helst inte om man som lärare dessutom känner sig underlägsen i sin digitala kompetens gentemot sina elever.

Jag utför själv fortbildning av lärare i olika digitala verktyg och ser hur de växer när förståelsen infinner sig. Ett av verktygen jag utbildar i är ”Interaktiv skrivtavla” och när lärarna helt plötsligt kommer till insikt att denna kan användas till mycket mer än att visa ”rörliga bilder”, växer deras självförtroende. Nu hör man istället, ”vi behöver fler tavlor till undervisningen, helst en i varje klassrum”.

Den digitala skolan är här för att stanna och nu är det viktigt att vi lär oss den nya tekniken och utnyttjar de verktyg som står till buds. Själv har jag arbetet med IT i mer än 25 år och är förvånad över att svensk skola inte har fått ta del av detta tidigare i den utsträckning som övriga samhällsfunktioner gjort.

4 thoughts on “Introduktion till den digitala skolan.

 1. Och vad är det för fel med papper och penna?
  Det känns numera som att man måste använda sig av allt vad it-teknik heter: iPad (ett måste, annan platta räcker inte), bärbar, smartboard, mobil (helst iPhone), It’s learning, Unikum, PIM och jag får inte glömma flum som Facebook, Twitter och absolut en personlig blogg.
  Vad har dessa floskler gett barnen? Sämre kunskaper…
  Mig gör det väl inget… tvärtom: en massa ”cash” tack vare politikernas inkompetens (antar att du också tjänar ganska hyfsat).
  Och du/ni! Mina barn MÅSTE använda papper och penna minst 80% av tiden de lägger på pluggandet. Det är väl därför de är och har varit toppelever.
  Glöm inte: IT är bara ett verktyg och inte ett mål i sig som det har blivit.

  Gilla

  • Jag håller med dig om att IT ska ses som ett verktyg, men vi får inte glömma att eleverna måste förberedas för ett livslångt lärande och i detta finns den digitala kompetensen. Det är klart att eleverna även ska använda de analoga verktygen som penna och papper och att de ska läsa böcker, men den digitala boken väntar runt hörnet http://www.youtube.com/watch?v=LV-RvzXGH2Y. Informationssamhället finns här och nu, och det måste vi acceptera.

   Gilla

 2. Ping: Framtidssäkra din investering! | Skola 2.0

 3. Ping: Framtidssäkra din investering! - Blog - GoEasy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s