Sjöbo föregångare i mobbningarbete


Saxat ur YstadsAllehanda

Sandbäcksskolan först få certifikat

Text: Britt Risberg
Publicerad 7 oktober 2010 3.00 Uppdaterad 21 oktober 2010 23.36

Sedan 2005 arbetar Sjöbo enligt forskaren Dan Olwéus program mot mobbning. Nu har kommunens skolor och förskolor kvalitetssäkrat arbetet, och är de första i Sverige som certifierats.

//

– Till skillnad från många andra metoder, har Olwéusprogrammet stöd i forskningen, säger Sjöbo Västs rektor Lars Falk, som tycker att skolan och förskolan nu jobbar mer medvetet mot mobbning.

– Det är också en styrka att kommunens alla skolor jobbar på samma sätt.

Utbildning, möten med personal, fyra grundregler och regelbundna diskussioner i elevgrupperna är några av punkterna i programmet.

– Mycket handlar om att stärka elevernas självkännedom, så att de kan göra självständiga val – och göra dem medvetna om att mobbning rör dem, säger Lars Falk.

– Målet är att fler och fler ska ingripa.

Olwéusprogrammet används i flera länder, och i Sverige har de nu spritt sig till ett hundratal skolor. Sjöbo var först med att startade arbetet i hela kommunen. Här bedrivs det under namnet Kraft – kraftfullt arbete för trygghet.

En obligatorisk punkt är att varje år genomföra enkätundersökningar om mobbning med alla elever från trean till nian.

– Undersökningarna har hittills genomförts i maj, men nu ändrar vi tiden till november för att hinna få fram resultaten under samma läsår, förklarar Helene Olofsson, Olwéusinstruktör i kommunen.

Efter fem års arbete tycker hon sig se en viktig tendens: antalet elever som mobbats under lång tid har, enligt enkätundersökningen, minskat från 50 till 38.

– Men det är mycket kvar att göra. Målet är givetvis noll, säger hon.

Sjöbos skolor och förskolor har den senaste tiden också dokumenterat alla rutiner i Kraftarbetet noggrant. Lars Falk visar en tjock pärm, där signerade handlingar från möten och utbildningar har samlats.

– Visst kan lärarna det är jobbigt med all dokumentation, men det ligger en poäng i det. Det blir en påminnelse att man inte kan välja bort det här arbetet.

Kontrollanter från Ol-wéusgruppen vid Bergens universitet har nu granskat pärmarna från kommunens alla rektorsområden, och godkänt dem.

– Man vill att skolor som arbetar med den här modellen ska vara kvalitets-säkrade, så att ingen seglar under falsk flagg, förklarar Helene Olofsson.

Reportage i Sydnytt:

Sydnytt

Sjöbo föregångare i mobbningarbete

Det går att få bukt med mobbning. I Sandbäcksskolan i Sjöbo har mobbningen sjunkit med en fjärdedel sen skola satte in ett nytt program. Nu satsar skolor runt om i Sverige på samma koncept.

Medverkande:
Filip Eklund, elev
Olof Adlercreutz, reporter
Helene Olofsson, Olweus-instruktör
Silvija Zvejnieks, fotograf och redigerare

Programinformation

SVT:s nyheter från Skåne och Blekinge. Sydnytt i SVT Play håller dig uppdaterad med senaste nyheterna, sporten och vädret. Kolla när du vill i SVT Play.

http://svt.se/embededflash/2222679/play.swf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s